Logotyp
Huvudbild på sida

Årets hyresgästresa 16 juni


 Årets hyresgästresa

Nobel överraskade på Valters premiär

Valter Johansson är ett bevis för att det aldrig är för sent att prova något nytt. När Laxåhem arrangerade sin hyresgästresa för tionden gången var det premiär för Valter

– som 86-åring.

– Besöket på Nobelmuseet var bäst, säger den före detta jordgubbsodlaren från Finnerödja.

Tio år i rad har Laxåhem arrangerat resan i samarbete med Hyresgästföreningen. Tidigare år har det burit av till bland annat Borensberg med ett besök på Cloettafabriken och båttur på Göta kanal. Nu var det dags för en färd i konstens, handelns och vetenskapens tecken.

Ett 30-tal hyresgäster klev på bussen på morgonen den 16 juni. Efter frukost vid Picassostatyn i Kristinehamn fortsatte resan till Karlstad och Lars Lerin-museet på Sandgrund vid Klarälven. Där efter bar det tillbaka till Kristinehamn och Ölme Diversehandel, en lanthandel som den såg ut på 1800-talet. Här serverades det också lunch innan det var dags för resans sista del – till Nobelmuseet i Karlskoga. Ett besök som verkligen föll Valter Johansson i smaken, mycket tack vare en levande guidning av en docka som plötsligt fick liv.

– I ett av rummen satt en figur klädd som Alfred Nobel. En docka, trodde vi. Men rätt som det var fick figuren liv. Det var början på en guidning som är den bästa jag har varit med om.

”Dockan” var skådespelaren Peter Sund, som i många år har gestaltat Alfred Nobel vid guidningar på museet, och överraskat många genom att anta mänskligt liv där han sitter vid ett bord.

Vid 18-tiden på kvällen var bussen tillbaka i Laxå med nöjda resenärer.

– Resan var bra upplagd, och resesällskapet trevligt, säger Valter, som trivs bra i servicehuset på Tivedsvägen.

– Jag har bott här sedan 1 maj förra året och trivs bra. Även om jag klarar mig själv vet jag att det finns hjälp att få om det skulle behövas. Jag brukar säga att det är bra att ha det förspänt om jag skulle bli gammal, säger den pigge 86-åringen.

Valter